Søvnløse netter

Posted on april 19, 2013

16


fear-of-the-dark-1

Klokka tikker, det blir snart morgen igjen og du har knapt lukket et øye. Desperasjonen brer seg. Tankene går i ring mens du forestiller deg hvor slitsomt det vil bli å slepe seg trøtt gjennom den forestående dagen. De fleste kjenner følelsen. Men selv om en og annen søvnløs natt kan være svært ubehagelig så er det annerledes når søvnløsheten blir et kronisk problem. Omtrent 10 prosent av befolkningen lider av kroniske søvnvansker, og søvnløshet er en av de vanligste årsakene til legebesøk og legemiddelbruk. For noen av oss blir natten så ubehagelig at vi utvikler angst for nattetimene. En er aldri så alene som når en er alene med tankekjør og mareritt på nattestid. Noen prøver å tilpasse seg ved å akseptere at de våker om natta. Natteravnene er ofte å finne på internett – på diskusjonsgrupper, på Twitter, på online spill eller foran TVen eller ute på byen.

Søvnunderskudd koster

Men selv om det går an å tilpasse seg søvnvansker så er kostnaden høy. Over tid kan søvnmangel føre til en lag rekke helseproblemer; innkludert hjerte-kar sykdommer, diabetes, vektøkning, angst, depresjoner, betennelsestilstander i kroppen, nedsatt immunforsvar, skader fra ulykker, oppmerksomhetsvansker og dårlig livskvalitet. Det er mer enn dobbelt så sannsynlig at personer med søvnvansker vil bli uføretrygdet eller langtidssykemeldt dersom søvnvanskene forblir ubehandlet – og det gjelder selv om man tar høyde for samtidige fysiske og psykiske lidelser.

Hvordan behandler vi søvnvansker?

Siden så mange lider av kroniske søvnvansker og siden konsekvensene er så store er det veldig viktig at vi utvikler en strategi som gir alle i Norge tilgang til best mulig behandling. I følge en artikkel i tidsskrift for Norsk Psykologforening er situasjonen slik at 85% forblir uten behandling og 2 av 3 har liten eller ingen kunnskap om tilgjengelige behandlingsmuligheter. Blant de som henvender seg til sin fastlege for å be om hjelp får de fleste utskrevet sovemedisiner. Men forskning støtter bare bruk av sovemedisiner i akutte situasjoner. Ved daglig bruk mister medisinene raskt sin effekt og kan skape avhengighet og abstinensproblemer. Det finnes bedre og mer effektive tilnærminger, men disse er desverre langt mindre kjent. Internett er en effektiv måte å spre informasjon på i disse dager, så jeg har planlagt å lage en liten serie her på bloggen om ulike typer søvnvansker og behandling av disse.

Hvordan er dine netter?

Del gjerne din opplevelse av natta her på bloggen. Kanskje er du likevel ikke så alene om det du strever med… Og kanskje kan fortellingen om hvordan du har det bidra til at helsepersonell får en bedre forståelse av hvordan det er å leve med kroniske søvnvansker.

Nyere innlegg i serien om søvnvansker:
Søvnhygiene: Hvorfor begynner vi ikke med søvnbehandlingens ABC?
Hva gjør vi med mareritt